ADVENTURE RACING

Adventure Racing (AR) is een prachtige sport. Het is eigenlijk meer een combinatie van sporten.

Wat is AR?
AR is een buitensport waarbij een route van A naar B naar C (etc) wordt afgelegd middels een combinatie van sportdisciplines.

De route keuze is overwegend vrij. Het kaartlezen is dan ook een belangrijk aspect van het AR omdat het een grote invloed heeft op de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om je van A naar B naar C (etc) te verplaatsen.


foto: X-Raid

Het kan dus zijn dat je in een wedstrijd moet lopen, fietsen of kanoën/kajakken. Dit is afhankelijk van het type wedstrijd. Het kan ook zijn dat je moet zwemmen, skeeleren, langlaufen etc. Bijzonder aan de sport is dat het een (overwegend) non-stop strijd is. Afhankelijk van de wedstrijd slaap je niet of zeer weinig.

Special Tasks
Naast de genoemde disciplines krijg je ook verschillende opdrachten, soms ook wel Special Tasks genaamd. Dit kan variëren van abseilen tot klimmen, van boogschieten tot biathlon stijl schieten, maar ook van speleologie tot het overbruggen van de meest vreemde touwconstructies. Alles hangt af van het terrein en de fantasie en mogelijkheden van de organisatoren.


foto: X-Raid

De duur
De verschillen in type wedstrijden wordt niet alleen bepaald door welke sporten beoefend worden. Duur, omgeving en klimaat spelen eveneens een bepalende rol. Een korte wedstrijd varieert van vijf tot twaalf uur.

De stap na een 12 uurs race gaat meestal direct naar een vierentwintig uur durende race, oftewel een 24-uurs race waarbij meestal in ieder geval één hele nacht in is inbegrepen.


foto: X-Raid

Tenslotte is de laatste stap de meerdaagse wedstrijden. Deze vereisen een ander soort tempo, is meer gericht op teams van drie tot vier personen en zijn psychisch ook zwaarder omdat je minder slaap krijgt.

Voor wie
Het imago van deze sport is er één van avontuur, enorme grenzen kunnen verleggen, alles kunnen, een all-round sportman zijn, flink veel geld en tijd te investeren hebben etc. Deels klopt dit maar toch is de sport voor veel meer mensen weggelegd. Bepalend is je eigen doelstelling.
Wij geloven dat veel sportieve mensen deze sport kunnen beoefenen, ook de meerdaagse wedstrijden.

Onze doelstellingen zijn in eerste instantie niet direct zozeer gericht op hoge klassements noteringen bij buitenlandse wedstrijden. Onze aandacht gaat uit naar regelmatige deelname in NL en het buitenland waarbij plezier vooropstaat en vooral (in het buitenland) finishen in eerste instantie het hoofddoel zal zijn. Vanuit plezier en het volbrengen zal langs een natuurlijke weg ook de drang naar prestatie ontstaan.

Zelf doen
Er valt veel te vertellen over AR maar je moet het eigenlijk gewoon doen. Mocht je er toch meer over willen lezen dan kun je terecht op verschillende sites (zie pagina verwijzing naar links, boevenaan deze pagina) of verslagen van wedstrijden lezen op deze site.

En daarna pak je je loopschoenen, leen je een fiets en schrijf je je in voor een korte AR.

Veel plezier namens de teamleden van AMI!

Bovenstaande is een samenvatting van de uitgebreide toelichting op Adventure Racing, te vinden op de persoonlijke website van Winfried Bats: bats.nl.

Mirjam van Burgel
mirjam
Frank van Waardenburg
frank
Nauk van der Donk
nauk
Femke de Mooij
femke
Thijs Horbach
thijs
Winfried Bats
winfried

LINKS

AMI heeft een selectie AR-links samengesteld. Heb je een tip geef 'm dan aan ons door.

 

bats.nl ©

ga naar top van de pagina